Trikovi i zanimljivosti o automobilu koje svaki pravi vozač treba da zna

Zamagljeni prozori, sneg, prljavi farovi, poplavljeni putevi: mnogo je problema koji nam se mogu desiti dok vozimo automobil. Znati kako da se ponašate u određenim prilikama, koje mere opreza i trikove da koristite, čak i poznavanje nekih zanimljivosti o automobilu, često zaista može da poboljša situaciju.

Dakle evo trikova i zanimljivosti o automobilu i nekoliko pametnih i malo poznatih saveta koji će vam pomoći da smanjite stres, smanjite troškove i učinite vaše iskustvo vožnje prijatnijim.

 

INDEKS

 

Zanimljivosti o automobilu: sneg i mraz: šta da radite?

Zanimljivosti o automobilu: poplave, kako da se nosite sa njima?

Malo poznati saveti za korišćenje deterdženta za posuđe na prozorima automobila...

… i paste za zube na farovima!

Zanimljivosti o automobilu: kako da sami uklonite ogrebotine ili pukotine na vetrobranskom staklu

Trikovi i zanimljivosti o automobilu za koje možda niste znali

 

Zanimljivosti o automobilu koje svaki pravi vozač treba da zna: sneg i mraz, šta da radite?

 

Grad, kiša, vetar i sneg mogu biti opasni čak i za najiskusnije vozače: morate znati kako da se nosite sa ovim neočekivanim događajima da biste izbegli probleme i potencijalne nezgode.

Prvi korak je nesumnjivo da se proveri stanje kočnica i električnog sistema, ali postoji još jedan mali trik za očuvanje funkcionalnosti brisača: samo ih držite podignute kada je automobil parkiran, kako biste izbegli nakupljanje snega ili leda na to, smrzavajući i stvrdnjavajući gumu na njima. Takođe bi bilo preporučljivo da izbegavate rad brisača prekrivenih snegom, a da ih prethodno niste dobro očistili, kao i da regulišete prskanje.

Ako temperatura tada padne ispod nule, preporučuje se korišćenje antifriza da sprečite smrzavanje vode koja se koristi za čišćenje vetrobranskog stakla, kao i one koja se nalazi u cevima i posudama u automobilu.

Mala zanimljivost o svetu automobila koju treba imati na umu u ovim slučajevima: korisno je da uvek parkirate automobil prednjim delom okrenutim ka istoku, kako bi sunce, izlazeći, zagrejalo šoferšajbnu automobila i otopilo sneg.

Na kraju, tu su i dragoceni dodaci koje svaki vozač uvek treba da ima u automobilu, na primer: termo rukavice za postavljanje lanaca za sneg, strugač za uklanjanje leda sa prozora, mala lopata za oslobađanje puta od snežnih nanosa.

 

Zanimljivosti o automobilu: poplave, kako da se nosite sa njima?

 

Među kuriozitetima o automobilu važnu ulogu igraju klimatske varijacije: poslednjih godina su izazivale sve češće meteorološke nestabilnosti, posebno ako je reč o kišama. Rizik od poplava, posebno na pojedinim mestima, postaje sve izgledniji. Zbog toga je tokom vožnje od suštinskog značaja u ovim slučajevima da primenite neke male mere predostrožnosti za svoju i bezbednost onih koji putuju sa nama.

Pre svega, ako je put potopljen vodom, treba da se vratite nazad ako je moguće. Ako to nije moguće, morate da zaustavite automobil i učinite ga bezbednim.

Takođe je važno da radio u automobilu uvek bude podešen na informacije o saobraćaju, da izbegavate mostove i podvožnjake, vozite umerenom brzinom i da izbegavate naglo kočenje i pojave akvaplaninga. Ako tada nivo vode dodatno poraste, korisno je da otključate vrata i otvorite prozore, tako da možete lako izaći iz automobila ako je potrebno.

 

Čak i zamagljivanje vetrobranskog stakla može biti veoma rizično, jer ne dozvoljava savršen pregled puta. Za ovu „neugodnost” postoji vrlo jednostavan trik: samo napunite staru čarapu čistim peskom za mačke u velikim količinama (da, dobro ste razumeli!) i zavežite je na čvor; zatim ubacite sve to u drugu čarapu i nju zavežite. Na kraju, potrebno je da čarapu stavite na komandnu tablu, u položaj koji ne izaziva nelagodnost tokom vožnje, a vetrobransko staklo više neće magliti.

 

Deterdžent za posuđe na prozorima automobila...

 

Među najčudnijim malo poznatim savetima nalazi se i ovaj: deterdžent za posuđe je veoma koristan za omekšavanje i uklanjanje prljavštine koja se nalazi na prozorima i vetrobranskom staklu. Pa da: samo ga obrišite tamo gde je potrebno krpom i toplom vodom, isperite i nastavite sa uobičajenim proizvodima koji sprečavaju nastajanje sjaja.

 

… i paste za zube na farovima!

 

Osim toga, ako nemate na raspolaganju određene proizvode a farovi su vam posebno prljavi (posebno zbog naslaga masnoće i gljivica), možete ih bezbedno očistiti jeftinom pastom za zube. Kako? Nanesite je na površinu mekom četkom, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim temeljno isperite.

 

Zanimljivosti o automobilu: kako da sami uklonite ogrebotine ili pukotine na vetrobranskom staklu

Ako primetite pukotinu na vetrobranskom staklu, dobro je da je popravite pre nego što postane veća: udarac, rupa, tako može i potpuno da se razbije staklo. Savet je, naravno, da se obratite stručnjaku (veza za zakazivanje termina kod kompanije Motria), ali ako je pukotina mala, postoje dva mala „uradi sam“ trika: ako je linija mala i tanka, možete da koristite pastu za zube (ipak ona!) da se ukloni ili bar ublaži abrazija;

ako je linija ipak malo veća, možete da koristite providni lak za nokte: nakon čišćenja i sušenja stakla, samo ga nanesite duž pukotine. Kada se osuši, uzmite fini brusni papir i očistite prljavštinu.

Trikovi i zanimljivosti o automobilu za koje možda niste znali

 

Među zanimljivostima o automobilskom svetu, posebno koristan trik se tiče mirisa putničke kabine: ako ne želite da koristite klasične osveživače vazduha u automobilu, koji su često prejaki, a ponekad čak i dosadni, samo ubacite mirisne maramice u glave klima uređaja pre nego što ga uključite.

Za nekoliko minuta vaš automobil će preplaviti svež miris.

 

Još jedna, posebna zanimljivost u vezi sa automobilom: u slučaju ekstremne hladnoće, automobil ostavljen na otvorenom noću će se verovatno ujutru naći prekriven tankim slojem leda.

Ovo postaje problem ako taj led blokira vrata i radio-kontrolisani mehanizam centralnog zaključavanja: mogućnost koja je daleko od toga da je malo verovatna pod određenim temperaturama.

Jedno rešenje bi bilo otvaranje vrata umetanjem ključa, ali to takođe može biti problematično ako je led ušao u mehanizam. U ovim slučajevima postoji jednostavan trik: poprskajte alkohol ili tečnost za dezinfekciju u bravu i na ključ. Alkohol (takođe prisutan u sprejevima i gelovima za dezinfekciju) ima sposobnost da otopi led za nekoliko trenutaka.

 

Zakažite termin u radionici kompanije „Motrio“ koja vam je najbliža, potrebno je samo nekoliko klikova!